Sfaturi despre canapele, Sfaturi despre coltare

Cum intretii o canapea in functie de material

lazy -

Te bucuri de canapeaua ta, o pui pe Instagram dacă ți se pare foarte fotogenică, îți inviți prietenii în vizită, îți petreci cel mai mult timp întins pe ea, urmărind show-ul preferat la televizor, dar vine o vreme când are nevoie de o curățare care nu mai poate fi amânată.

În timp ce majoritatea tapițeriilor detașabile pot fi bagate direct în mașina de spălat, unele țesături necesită curățare profesională. Este foarte important să consulți eticheta de îngrijire pentru a te asigura că țesătura în cauză nu intră la apă și culoarea nu iese.

Am pus cap la cap pentru tine un ghid complet despre curățarea canapelei la tine acasă, ținând cont de tipul materialului și de tipul de murdărie care va trebui eliminată. 

Curățarea canapelei din catifea

Pentru a ști cum să îngrijești corect o canapea din catifea, va trebui să știi mai întâi care este materialul. Catifeaua din fibre naturale va fi mult mai delicată decât catifeaua sintetică. Dacă canapeaua ta din catifea este fabricată din materiale sintetice, o poți curăța cu un aparat cu aburi fără nicio problemă acasă, deoarece catifeaua sintetică este mai durabilă și mai puțin predispusă la șifonare, decolorare și deteriorare decât catifeaua din fibre naturale. Nu uita că în ziua de astăzi sunt foarte multe firme particulare care dețin acest tip de aparat cu aburi (în cazul în care tu nu ai deja unul) și care își oferă serviciile direct la domiciliul clientului. 

Dacă catifeaua este realizată din materiale naturale, cu atât mai mult te sfătuim să apelezi la curățatori profesioniști de tapițerie pentru a finaliza treaba și a te asigura că țesătura nu suferă modificari la finalul procesului și nu râmâne pătată. 

Canapea chester walnut -

Detectează petele din timp

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a curăța canapeaua din catifea și a-i păstra tapițeria îngrijită este să acționezi imediat ce aceasta se pătează. Dacă nu acorzi atenție unor astfel de pete, atunci va trebui să cauți ajutor profesionist pentru a le îndepărta. Când petele se usucă, îndepărtarea lor devine din ce în ce mai dificilă pentru că acestea apucă să se absoarbă în straturile țesăturii. 

Utilizează o cârpă absorbantă

De îndată ce ai vărsat ceva pe canapea, ia câteva prosoape de hârtie sau o cârpă absorbantă și așeaza-le ușor pe zona afectată. O cârpă absorbantă trage eficient petele și nu va lăsa efecte dăunătoare pe suprafața canapelei. În timp ce absorbi lichidul proaspăt vărsat de pe canapea, încearcă să nu freci zona afectată. Pentru a împiedica răspândirea petelor, lasă cârpa absorbantă pe ea timp de până la 10 minute.

Utilizează lichid de spălat vase

Când cauți soluții pentru curățarea canapelei din catifea, ți se vor prezenta o mulțime de opțiuni eficiente, dar și costisitoare. Totuși, dacă nu dorești să cumperi astfel de agenți de curățare sau să fii nevoit să chemi foarte des o firmă profesionistă pentru a îndepărta petele, poți utiliza pur și simplu lichidul de spălat vase. Ia un castron mic și adaugă câteva picături de lichid de spălat vase în el. Toarnă apă peste el și prepară un amestec. Ia o perie mica, dar ai grija să nu fie foarte aspră pentru a nu strica și scămoșa materialul și începe să freci ușor pe zona afectată. Petele vor începe să dispară.

Curățarea canapelei din material textil

Canapelele, colțarele și scaunele din material textil sunt extrem de populare pentru confortul și durabilitatea lor, dar chiar și țesătura cel mai bine tratată va avea nevoie de o curățare ocazională pentru a o menține în stare optimă. 

Majoritatea canapelelor ar trebui să fie curățate în profunzime o dată sau de două ori pe an, dar mobilierul din material textil poate necesita uneori puțin mai multă atenție, inclusiv aspirarea o dată pe lună și tratarea scurgerilor și a petelor imediat ce apar.

Canapea philadelphia maro 1 -

Cum să îndepărtezi petele de pe o canapea din material textil

Mâncarea, băutura, murdăria sau animalele de companie pot provoca pete foarte des. Pentru curățarea canapelei din material textil, rapidă și eficientă, îți recomandăm următorii pași, testați și cunoscuți ca funcționând foarte eficient de cele mai multe ori. În general, dacă urmezi corect acest proces, ar trebui să poți curăța canapeaua textilă complet – nu va stii nimeni că acolo tocmai ai scapat un cartof prăjit cu ketchup! 

Începe prin a aspira canapeaua, astfel încât să nu freci murdăria sau resturile în timpul curățării. Într-o găleată, amestecă aproximativ 2 căni de apă distilată cu 1 lingură de lichid de spălat vase și 1 lingură de oțet. Umezește o cârpă din microfibră cu soluția de curățare. Șterge ușor toate zonele pătate cu cârpa.

Cum să scoți petele de grăsime de pe canapea

Cel mai bun mod de a elimina petele de grăsime este să folosești săpun de vase. Este conceput pentru a îndepărta grăsimea rapid și ușor. Pur și simplu adăugă o linguriță de detergent la 2 căni de apă și șterge pata folosind o cârpă sau un burete. Dacă nu poți folosi un detergent pe bază de apă pe țesătură, utilizează în schimb o cârpă de curățare uscată.

Cum să scoți petele de vin de pe canapea

Petele de vin pe o canapea, mai ales dintr-un material deschis la culoare sunt cele care sperie pe toată lumea, însă dacă acționezi rapid, acestea se pot îndepărta destul de ușor și eficient! 

Pentru a îndepărta o pată de vin proaspăt, ia rapid o cârpă absorbantă uscată sau câteva șervețele absorbante și așează-le pe pată înainte ca aceasta să apuce să fie absorbită de umplutura canapelei. Apoi, folosește alimentul care funcționează ca un miracol în aceste momente – sarea obișnuită de masă! Presară sare pe zona pătată, las-o câteva minute să acționeze, apoi freacă pata cu o perie cu peri moi. La final, înmoaie o cârpă în puțin săpun de rufe și mai freacă o dată zona afectată. 

Cum să scoți petele de sânge de pe canapea

Dacă pătezi canapeaua cu sânge, cel mai important este să nu folosești apă caldă sau fierbinte! Nu vei face decât să agravezi situația, deoarece compușii proteici din sânge se coagulează și îndepărtarea petei de sânge va fi mai dificilă. 

Pregătește o soluție salină din 2 lingurițe de sare dizolvate într-un pahar cu apă. Aplică soluția pe pată și las-o câteva minute să acționeze. Șterge-o cu o cârpă uscată. Dacă pata nu dispare complet, repetă procedura. 

Pentru curățarea canapelei textile de petele de sânge proaspete mai poți folosi săpun de rufe sau peroxid de hidrogen. Pentru petele vechi de sânge de pe material, atunci 2 pastile de aspirină dizolvate într-un pahar cu apă pot fi exact ce trebuie! Finisează prin frecarea locului cu puțină apă cu sapun. 

Curățarea canapelei din piele

O canapea din piele poate dura pentru totdeauna daca știm cum să o întreținem și cum să o curățam corect! Care este cel mai important sfat pentru a întreține o canapea din piele? Ține-o cât mai departe de razele directe ale soarelui pentru că acestea pot decolora pielea în timp. Folosește soluții de lustruire pentru mobilierul de casă, pe piele. o dată pe lună pentru a-i oferi un finisaj frumos. 

Odată ce pielea este reîmprospătată și reînnoită, aceasta poate rezista ani de zile cu întreținere regulată. Deci cât de des trebuie facută curățarea canapelei din piele în funcție de nuanță? Specialiștii recomandă curățarea pielii de culoare deschisă la fiecare șase luni și cea a pielii de culoare închisă o dată pe an. 

nova gri 2 -

Aspiră și șterge canapeaua

începe curățarea canapelei din piele prin a o aspira, utilizând accesoriul de la aspirator de tip perie pe tapițerie pentru a evita zgârierea acesteia. 

În timp ce aspirarea va îndepărta praful, firimiturile, părul de animale și o va face să arate mai bine, o canapea din piele poate beneficia și de o curățare ulterioară. Foarte important,  înainte de a continua curățarea canapelei, asigură-te că verifici eticheta produsului pentru instrucțiunile producătorului.

În felul acesta poți afla daca tipul de piele al canapelei tale suportă doar soluții de curățare pe bază de apă, doar solvenți (adică o curățare uscată), dacă este necesar un aparat de curățat cu abur sau dacă poți utiliza detergent pe suprafață.

Nu uita de hidratarea pielii

Pentru a proteja o canapea nouă sau a întreține una veche, pielea necesită hidratare. Acest lucru se poate face folosind un balsam pentru piele sau cremă. Folosește balsamul de piele conform instrucțiunilor producătorului și dacă canapeaua este veche, profită de ocazie pentru a-i reda frumusețea de odinioară.

Apelează la specialiști

Dacă o cârpă umedă nu reușește să îndepărteze petele și murdăria de pe canapeaua din piele, nu fi tentat să freci, să folosești un burete sau o perie abrazivă sau mai rău – alcool. În felul acesta este posibil să provoci mai mult rău decât bine și locul afectat să fie distrus pentru totdeauna. Nu ezita ca la nevoie să apelezi la un curățător profesionist de tapițerie – nu vei regreta banii investiți! 

One thought on “Cum intretii o canapea in functie de material

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.